Antyutleniacze to to samo co antyoksydanty lub przeciwutleniacze
red-currant-1508504_960_720Jesteśmy ciągle narażeni na działanie wolnych rodników, które wchodzą w interakcje z innymi cząsteczkami naszych komórek czego efektem jest stres oksydacyjny będący powodem wielu chorób i przyspieszonego procesu starzenia.
Badania dowodzą, że przeciwutleniacze działają skuteczniej gdy są podawane w kombinacji witamin, flawonoidów, karotenoidów . Pojedyńczymi składnikami takich mieszanek nie osiąga się takiego efektu
Oto przykłady antyutleniaczy:

karotenoidy- barwniki roślinne, występujące w chloroplastach i chromatoforach. Karotenoidy należą do naturalnych przeciwutleniaczy.
tokoferolem– to główna forma witaminy E występująca w roślinach
polifenole– organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, silne przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko chorób układu krwionośnego i nowotworów.
Ekstrakt z kakao– Zawiera liczne substancje z grupy flawonoidów, które są znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Pomagają zwalczać tzw. wolne rodniki tlenu, które powodują niszczenie i starzenie się komórek.
Ekstrakt z zielonej herbaty– posiada silne właściwości antyoksydacyjne, spowalnia rozpad włókien kolagenowych oraz chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV. Wydatnie spowalnia procesy starzenia i fotostarzenia.

Wolne rodniki to wysoce reaktywne molekuły, które są stale wytwarzane w ciele podczas reakcji z tlenem w antyutleniaczecelu wytwarzania energii. Wytworzone wolne rodniki atakują najbliższe stabilne cząsteczki. Ta szybka reakcja łańcuchowa wolnych rodników powoduje zakłócenie w komórkach . Wolne rodniki kradną składniki odżywcze zdrowych komórek co prowadzi do ich śmierci.
Różnica pomiędzy przeciwutleniaczami i innymi cząsteczkami jest to, taka, że przeciwutleniacz może neutralizować wolne rodniki, sam pozostając stabilny. Musimy zadbać o ciągłą obecność w naszym ciele antyutleniaczy, żeby była gotowość do neutralizacji wolnych rodnikówn
Ograniczając aktywność wolnych rodników możemy spowolnić procesy, które powodują choroby i starzenie się i żyć dłużej, zdrowiej.
Tworzenie w organizmie pewnej ilości wolnych rodników jest normalne. Na przykład, układ odpornościowy wytwarza je do neutralizacji wirusów i bakterii.Kiedyś możliwa była w organizmie samoregulacja, teraz czynniki środowiskowe takie jak powietrze którym oddychamy, nasza żywność i jakość wody przyczyniają się do znacznego zwiększenia liczby wolnych rodników wytwarzanych w naszym organizmie. Na zwiększenie liczby wolnych rodników mają również wpływ:
1.Stresujące tryb życia,
2.nadmierne ćwiczenia fizyczne,
3.promieniowanie,
4.dym papierosowy,
4.pestycydy,
5. leki
Gdy w organizmie ciągle są dostępne przeciwutleniacze to organizm sobie radzi z nadwyżką wolnych rodników, ale kiedy jest ich za dużo komórki ulegają uszkodzeniu.
Stres oksydacyjny występuje wtedy, gdy zasilanie organizmu przeciwutleniaczami nie jest wystarczające, dla neutralizowania niekorzystnych reakcji chemicznych spowodowanych przez wolne rodniki. Setki badań wskazują, że stres oksydacyjny jest przyczyną aż sześćdziesięciu przewlekłych chorób degeneracyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, udary, choroba Alzheimera, zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej, toczeń, MS, fibromyalgia i chroniczne zmęczenie.
Potencjalne korzyści ze stosowania przeciwutleniaczy
Przeciwutleniacze są w naturalny sposób wytwarzane przez organizm i gdyby nie było ogromnej skali czynników sprzyjających lawinowemu powstawaniu wolnych rodników była by samoregulacja. Z zewnątrz organizm jest zasilany przeciwutleniaczami z owoców i warzyw.
antyutleniaczePrzeciwutleniacze dają wiele korzyści np:
1.Zapobiegają zatkaniu tętnic
2.Zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka
3.wspomagają zapobieganiu jaskry i zwyrodnienia plamki żółtej
4.zmniejszenie ryzyka utleniania cholesterolu
5.Silniejszy ukłąd odpornościowy co daje ochronę ośrodkowego układu nerwowego
6.Wspomagają zapobieganie i leczenie układu sercowo-naczyniowego
7.Spowalniają chorobę Alzheimera i inne zaburzenia mózgowe
Karotenoidy naturalne przeciwutleniacze
W ciele człowieka wykryto około 20 karotenoidów w tym beta-karoten, luteina, likopen.
Są to czerwone, różowe, pomarańczowe barwniki , które chronią inne przeciwutleniacze takie jak witamina C i E , wspierają układ odpornościowy i skórę.
Liczne badania epidemiologiczne sugerują, że owoce i warzywa bogate w karotenoidy zapewniają zdrowie . Bogate w karetonoidy są m.in. marchew, słodkie ziemniaki, szpinak, brokuły, morele i brzoskwinie.

Journal of Nutrition w artykule o biodostępności karotenoidów pokazuje, że mieszane karotenoidy są bardziej przyswajalne niż indywidualne .Duża dawka jednego rodzaju karotenoidów nie daje takiego efektu jak stosowanie mieszanych .
18-miesięczne badanie wśród 573 mężczyzn i kobiet w średnim wieku wykazało e wyższe poziomy karotenoidów w osoczu krwi może mieć działanie ochronne przeciwko wczesnej miażdżycy.

Tokoferol- organiczny związek chemiczny będący jedną z form witaminy E
Mieszanka wszystkich form tokoferoli (alfa, beta, delta i gamma) daje maksimum korzyści w ochronie przed stresem oksydacyjnym i chorobami zwyrodnieniowymi.

Polifenole
Polifenole obejmują szeroką gamę naturalnych związków występujących w produktach roślinnych. Należą do nich kwasy fenolowe i flawonoidy, które są antyoksydantami w owocach, warzywach, produktach sojowych, herbatach i winie. Generalnie, im ciemniejszy kolor, tym więcej flawonoidów jest obecne w żywności. Wysoki poziom flawonoidów zmniejsza ryzyko raka, chorób serca i innych chorób degeneracyjnych związanych ze starzeniem, a jako przeciwutleniacze chronią płyny ustrojowe, takie jak krew . Mogą one również pomóc w zapobieganiu udarowi, grypie, próchnicy, a także innym schorzeniom ,
Ekstrakt kakao
Ostatnie badania wykazały, że kakao ma silne korzyści dla zdrowia ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami, które przyczyniają się do ochrony naczyń krwionośnych i zapobiegają rakowi,pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego. Poziomy flawonoidy zawartych w kakao są nawet wyższe niż te znalezione w jabłkach, cebuli, herbatach czy winie, żywności, znanej ze swojej wysokiej ilości związków fenolowych. Porównując
naukowcy z Cornell University odkryli, że kakao ma prawie dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wina i do trzech razy więcej niż w zielonej herbacie .
Wyniki badań przeprowadzonych na Penn State University wykazały, że kakao i gorzka czekolada mogą zmniejszyć zagrożenie chorobami sercowo-naczyniowymi i pomagać w regulacji cholesterolu.
Niedawne badania przeprowadzone w Japonii wskazują , że zwiększenie stężenia cholesterolu HDL może przyczynić się do tłumienia LDL (złego) utlenianie i że flawonoidy kakao w proszku może przyczynić się do podwyższenia poziomu HDL (dobrego) cholesterolu.
Badania pokazały również, że przyjmowane regularnie niewielkie ilości gorzkiej czekolady obniżają ciśnienie krwi

antyutleniaczeEkstrakt z zielonej herbaty
Liczne badania nadal potwierdzają, że polifenole zawarte w zielonej herbacie mają potężne działania przeciwnowotworowe, kardioprotekcyjne, neuroprotekcyjne i przeciwbakteryjne.

Zespół naukowców z Karolinskiego Institutu w Sztokholmie odkrył, że zielona herbata może zablokować angiogenezę, rozwój nowych naczyń krwionośnych, które guzy potrzebują w celu wzrostu i przerzutów. Naukowcy dawali Myszy równowartość dwóch do trzech filiżanek zielonej herbaty dziennie, co zaowocowało znacznie mniejszym rozwojem nowotworu płuc
16. Zielona herbata Składnik Walki z Rakiem Mercola.com 2008, 01/02

Ekstrakt z jagód
Borówki zaliczono do jednej z 10 najlepszych produktów żywnościowych. Są żródłem niskokalorycznego antyutleniaczebłonnika pokarmowego, przeciwutleniaczem i zawierają wiele substancji odżywczych.
Regularne spożycie jagód może poprawić pamięć krótkotrwałą i zmniejsza uszkodzenia komórek związane ze starzeniem się. W rankingu badającym aktywność antyoksydacyjną 40 świeżych owoców i warzyw jagoda znalazła się na pierwszym miejscu. Jedząc jagody możemy również poprawić funkcje poznawcze, koncentrację, pamięć, zdrowie oka i siatkówki, zdrowie dróg moczowych, metabolizm i pomóc w regulacji glukozy.

Proszek z rozmarynu
antyutleniaczeRozmaryn jest używany od wieków jako środek pobudzający mózg, remedium na problemy z sercem, środek antyseptyczny , środek konserwujący żywność i odstraszający owady.
Amerykański autorytet badający lecznicze rośliny Dr James Duke stwierdził, że rozmaryn opóżnia postę choroby Alzheimera. Rozmaryn zawiera ponad tuzin przeciwutleniaczy.
Badania na University of Nebraska wykazały, że związki fenolowe kwas karnozowy i karnozol w rozmarynie znacznie obniżona uszkodzenia DNA .
L-glutamina
L-glutamina jest aminokwasem, który został szeroko zbadany, a wśród wielu korzyści, wykazano znaczne wzmocnienie układu immunologicznego. Jest częścią wielu białek wytwarzanych w naszym organizmie, w tym białek w mięśniach, komórkach odpornościowych i wykładziną ochronną jelit. To pomaga organizmowi utrzymać zdrową równowagę pH i jest niezbędna do wytwarzania i naprawy komórek. Odpowiedni poziom glutaminy pomaga utrzymać w organizmie potrzebny poziom komórek odpornościowych, natomiast niedobór tego aminokwasu może znacznie spowolnić procesy gojenia.
Kwas alfa-liponowy
Kwas alfa liponowy został nazwany uniwersalnym przeciwutleniaczem, ponieważ zwiększa poziom glutationu w komórkach i ma silnie działanie przeciwutleniające. Sugerowany jako suplement diety w leczeniu chorób związanych z nadmiernym stresem oksydacyjnym. Badanie na działanie antyoksydacyjne kwasu alfa-liponowego w hodowanych ludzkich komórkach śródbłonka wykazało, że kwas alfa-liponowy ma działanie przeciutleniające i stanowi obronę dla funkcji komórek śródbłonka naczyń. Kwas liponowy spowalnia starzenie mózgu

Dla ochrony przed wolnymi rodnikami i skutkami stresu oksydacyjnego proponuję Ci produkt , który zawiera zastrzeżoną mieszankę witamin A, C oraz E, a także likopen, oliwę, oraz ekstrakt z nasion winogron i wszystkie omówione wcześniej przeciwutleniacze, ale najważniejsza w tych suplementach jest technologia Oligo, która umożliwia korzystanie przez organizm ze składników odżywczych wtedy, kiedy są one mu potrzebne , więc jest dla organizmu jak szwedzki stół. Więcej o technologi Oligo poczytasz na  https://goo.gl/BxTwdM
Chcesz wiedzieć więcej proszę o kontakt. Jesteś zainteresowany tematami związanym z ekologią zostaw meila na stronie  Toksyny w naszym życiu

15 + 5 =

F
F
Twitter
zdrowietiens on Twitter
13 people follow zdrowietiens

F
F
F
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found