Olejek eteryczny z żywicy  ma zastosowanie nie tylko terapeutyczne

  • Być może słyszeliście o tym olejku w opowieściach biblijnych gdyż był to jeden z cennych darów ofiarowanych przez trzech mędrców nowo narodzonemu Jezusowi.
    Ten cenny pierwiastek rzeczywiście ma długą historię stosowania, zwłaszcza w starożytnych cywilizacjach.
    Jaki jest Olibanum? 
    Pochodzi z wysuszonej żywicy ekstrahowanej z Commiphora myrrha drzewa, która należy do rodzaju roślin Commiphora. Pochodzi z rodziny roślin Burseraceae. 2 Pochodzi z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu, zwłaszcza w Somalii, Etiopii, Arabii i Jemenu.
    Był  bardzo popularny wśród starożytnych kultur. Chińczycy cenili go jako lek, podczas gdy Egipcjanie używali do balsamowania swoich faraonów , jak również do rytuałów. Była o nim  mowa w jednym z najstarszych egipskich tekstów medycznych ( Papirus Ebersa)Jego historia sięga 1550 rpne. Nawet Greccy żołnierze korzystali z tej żywicy , aby zatrzymywać krwawienie z rany.
    Dla wyodrębnienia żywicy nacina się korę , ścieka sok .Ten sok wysycha i tworzą się bryłki z unikalnym słodko-dymnym aromatem, które są następnie wykorzystywane do wytwarzania olejku. Olejek Olibanum ma złoty żółty lub brązowawy kolor i bogaty, dymny i balsamiczny aromat.

    Zastosowanie
    Ma długą historię stosowania leczniczego ze względu na właściwości gojenia się ran. Egipcjanie używali go w leczeniu kataru siennego i opryszczki . Przez 5000 lat był stosowany jako kadzidło w rytuałach religijnych.
    Utrzymanie zdrowej skóry jest jednym z najbardziej znanych zastosowań tego olejku, również do spowalnia oznak starzenia i łagodzi problemy z popękaną skórą. To dlaczego dzisiaj jest powszechnie dodawany do wielu produktów do pielęgnacji skóry

    ⦁ Jak już napisałam wyżej, olejek ma silne właściwości antydepresyjne. Olejek wpływa na funkcjonowanie podwzgórza, szyszynki i przysadki mózgowej regulując ich aktywność i wydzielanie hormonów. Aby doświadczyć działania antydepresyjnego wystarczy zacząć od jednej kropli dziennie(!),
    ⦁ Podwzgórze jest m.in. odpowiedzialne za działalność tarczycy, więc olejek wpływa pośrednio na jej działanie,
    ⦁ Stymuluje system limbiczny odpowiedzialny za nasze emocje,
    ⦁ Pomaga poradzić sobie z wszelkimi problemami skórnymi, od ugryzień insektów po raka,
    ⦁ Skoro jesteśmy przy skórze – pomaga w odmładzaniu skóry i jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych, zmniejsza tkankę bliznowatą,
  • Pomaga w walce ze wszystkimi bólami, (kregosłup, stawy, rwa kulszowa, reumatyzm)Robimy maść 20 kropli olejku Olibanum plus 10 ml olejku ze słodkich migdałów. Przy bardzo silnych bólach smarujemy olejkiem beż rozcieńczania. Ten olejek przyczynia się do odbudowy chrząstki w stawach
    ⦁ Pomaga przy wszelkich problemach układu oddechowego,Można przy jego użyciu zlikwidować początkowe stadium astmy, wspiera leczenie płuc i oskrzeli. Po zastosowaniu może się wzmóc kaszel. ale to dlatego, że organizm zaczyna się oczyszczać
    ⦁ Oraz wszelkich problemach układu trawiennego, w tym biegunka, wrzody, Wpływa ochronnie na  wątrobę. Poprawia funkcjonowanie jelita grubego
    ⦁ Reguluje ciśnienie krwi
    ⦁ Działa przeciwzapalnie
    Zwiększa aktywność leukocytów odpowiedzialnych za naszą odporność,
    Jest najsilniejszym przeciwrakowym olejkiem, wspiera proces leczenia przy wszystkich rodzajach raka, (rak szyjki macicy, prostata). Wspomaga leczenie raka mózgu.
    ⦁ Wspiera system nerwowy począwszy od depresji po choroby takie jak Alzheimer i Parkinson,
    ⦁ Choroby autoimmunologiczne,
    ⦁ Przenika przez barierę krew-mózg, wnika w komórki DNA i jest w stanie naprawić uszkodzony kod DNA,
    ⦁ Olejek ten ma właściwości potęgowania działania innych olejków stosowanych w tym samym czasie ( np. z mięty pieprzowej),
    ⦁ Olejek może być używany do namaszczania pępowiny przy porodach lotosowych, zwykle w wybornym towarzystwie olejków z lawendy.

Olibanum

Smarując spód stóp uzyskamy równowagę nastroju i relaks
Stosowanie w pomieszczeniu podczas medytacji i jogi ułatwia skupienie intencji
Po aktywnie spędzonym dniu do masażu rąk i stóp-działa kojąco
Stosowanie na paznokcie pozwala zachować ich zdrowy wygląd
Przyjmowanie 1-2 kropli wewnętrznie wspiera zdrowe funkcje komórek.
Można używać do czyszczenia pomieszczeń w donu, jako naturalny dezodorant.
Ma wiele zastosowań kosmetycznych i liczne korzyści zdrowotne.
Najlepsze Przepisy i sposoby korzystania z olejku
Łatwe do wykonania mydło dostarczające witamin i nawilżające i wolne od szkodliwych substancji chemicznych
Można też samemu zrobić balsam do ciała
Jest również naturalnym sposobem na leczenie raka
Można go również wykorzystać jako:
dodatek do perfum
balsamowanie
aromatyzowanie produktów spożywczych
do masażu, aromatycznych kąpieli, lub bezpośrednio na skórę.
Możesz również:
1. Użyć go jako płyn do płukania jamy ustnej dla wyeliminowania zakażeń stomatologicznych.
2. Umieścić go w zimnym kompresie na wrzody i rany
3. Można go dodawać do płynu i kremu by złagodzić infekcje skórne, takie jak grzybica stóp, egzemy, odleżyny, czyraki, i trądzik.
Skład olejku Olibanum
Istnieje wiele związków poprawiających stan zdrowia w tym olejku takie jak terpenoidy o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Zawiera też aż do 75 procent seskwiterpeny, która jest związkiem który może mieć wpływ na określone miejsca w mózgu, szczególnie podwzgórze, przysadkę mózgową i jądro migdałowate, które kontrolują emocje i zarządzają wieloma ważnymi hormonami w organizmie. Tego działania olejku Olibanum nie można przecenić, ono go szczególnie wyróżnia.Inne składniki obejmują alfa-pinen, dipenten, kadinenu, limonen, eugenol, kuminaldehyd, m-krezol, aldehyd cynamonowy, kwas octowy, kwas mrówkowy i heerabolene.
Korzyści
Przez ponad 5000 lat, olejek Olibanum miał wiele ważnych zastosowań. . Dziś najczęstsze korzyści obejmują:
⦁ zmniejsza stan zapalny
⦁ Zawiera potencjalne właściwości w walce z rakiem
⦁ Zwiększa świadomość duchową
⦁ zwiększa odporność
⦁ zwalcza infekcje
⦁ Usuwa niepokój
Były robione badania nad skutecznością olejku Olibanum w leczeniu póznego stadium raka jajnika. Główny badacz Kamla Al-Salmani wyjaśnił:

Po roku badając związek Akba z linii komórek raka jajnika, in vitro, pokazano, że jest skuteczny w zabijaniu komórek rakowych. Jest stosowany  przez wielu ludzi bez skutków ubocznych. Odkrycie to ma ogromny potencjał, i jest szansą na dodatkową metodę leczenia raka jajnika.
Jest silnym przeciwutleniaczem, ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, wykrztuśne i właściwości przeciwdrgawkowe.
Ten olejek może pomóc w wielu problemach zdrowotnych takich jak:
problem z oddychaniem i kaszel, przeziębienia i ból gardła, ułatwia też usuwanie śluzu
pomaga zachować zdrowy układ pokarmowy i łagodzić problemy takie jak niestrawność, biegunka, wzdęcia i hemoroidy.
Choroby dziąseł i jamy ustnej, pomaga złagodzić ból zęba, zapalenie dziąseł i owrzodzenia jamy ustnej, a także odświeża oddech. Olejek jest nawet stosowany jako naturalny składnik płynów do płukania ust i pasty do zębów.
wzmacnia aktywuje układ odpornościowy
W Chinach przeprowadzono badania opublikowane w Journal of Plants , gdzie stwierdzono, że ekstrakty wykonane z tej żywicy mogą być skuteczne w walce przeciwko ginekologicznym ludzkim komórkom nowotworowym.
Jak działa olejek Olibanum?
1. Pomaga oczyszczać z toksyn , więc również pomaga zapobiec zakażeniu i gniciu, ułatwia naprawę tkanek.
2. Działanie uspakajające ciało i umysł jest przypisywane związkom chemicznym, które stymulują przysadkę mózgową.
Sposoby używania
nawilżanie powietrza z dyfuzora
można dodać kilka kropel do ciepłej wody i wdychać parę.
dla odmłodzenia i leczenia skóry bezpośrednio na skórę.Świetnie działa masaż receptorów na stopach z użyciem olejku Olibanum. Można używać nierozcieńczony lub połączony z olejem roślinnym. Dobrze się również łączy z innymi olejkami eterycznymi takimi jak lawenda, drzewo sandałowe.
Olejek Olibanum świetnie sobie radzi z odleżynami
Olejek Olibanum został zatwierdzony przez ( FDA ) jako dodatek do żywności i środek smakowy. Jednak ze stosowaniem wewnętrznym należy zachować ostrożność.

Zastosowanie kosmetyczne: dla skóry ze stanami zapalnymi, przetłuszczającej się i z rozszerzonymi porami, z trądzikiem, dla włosów przetłuszczających się, z łupieżem i przy wypadaniu włosów; dla skóry z ranami, bliznami, starzejącej się, zwiotczałej, z rozstępami
Zbierający żywicę Mężczyźni, którzy żują w ciągu dnia namoczone w wodzie grudki żywiczne, do późnej starości mają bielusieńkie i zdrowe uzębienie.

Olejek nie jest zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących matek, gdyż może to wywołać miesiączkę i prowadzić do przedwczesnego porodu. Dzieci do 6 lat też nie powinny go używać.
Należy zrobić test alergiczny w okolicy łokcia,

Skutki uboczne
1. Spożywanie wewnętrzne w nadmiernych ilościach może mieć wpływ na częstość akcji serca i prowadzić do poważnych nieprawidłowości
2. Obniżenie ciśnienia krwi
3. Krwawienie z macicy
4. Podniesiona temperatura
5. Biegunka

Chcesz wiedzieć więcej o olejkach eterycznych pobierz e-booka Poznaj potencjał olejków eterycznych

F
F
Twitter
zdrowietiens on Twitter
13 people follow zdrowietiens

F
F
F
F
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found